Oksymoron. Siis tuo ylläoleva teksti, joka otsikkona toimii mutta sellaiseksi ei tunnustaudu. Googlaa jos et tiedä. Kun et heti kuitenkaan googlaa, sillä luulet tietäväsi, niin voin urheiluselostajien tavoin sanoa, ettei lukija koskaan googlannut oksymoronia.
Sanan koskaan käyttö urheilussa on yleistynyt häiritseviin mittasuhteisiin viime vuosien aikana. Miksi se siis minua, hyväosaista suomalaista, joka ei keksi muusta häiritsemisen arvoisesta kirjoitettavaa, häiritsee? Siksi, koska sitä käyttäessään selostaja valehtelee tai asettaa itsensä ylijumalan asemaan. "Jokinen ei koskaan syöttänyt kiekkoa Pesoselle". Mistäs tiedät? Ei heittänyt tässä vaihdossa kiekkoa avopaikalla olevalle Pesoselle (vaikka oikeassa elämässä olisi tietysti niin tehnyt), vaan piti sen itsellään. Mutta ehkä seuraavassa vaihdossa syöttää. Tai seuraavassa pelissä. Tai ensi kaudella. Tai harhasyöttää joskus kun pelaavat toisiaan vastaan.
Vaikka tässä sanaa koskaan parjataankin, sen kanssa häiritsevyydessään asettuu samalle viivalle sanan viiva käyttö. "Helsingissä on lämmintä 15 17 astetta." Joskus suositeltiin, ettei sanaa viiva saisi enää lausua ja ajattelemattomat puhetyöläiset ottivat tämän todesta. "Rikokset tapahtuivat vuosina 2013 2018." Ei! Kerta kaikkiaan ei! Helsingissä on lämmintä joko viidestätoista seitsemääntoista astetta, tai sitten viisitoista viiva seitsemäntoista astetta, ei vain nuo kaksi lämpötilaa joihin nyt viitataan. Ja jos rikokset ovat tapahtuneet vuosina ´13 ja ´18 niin fine. Mutta jos ne aloitettiin jo vuonna 2013 ja jatkettiin vuoteen 2018 saakka, niin silloin pitää lausua, että vuosien 2013 ja 2018 välisenä aikana. Tai vaikka 2013 viiva 2018. Tämän tekstin laatimiseen meni viisi minuuttia. Kirjoitin sen siis klo 13:35-13:40. Suomen kielen taivutusten kanssa aukilausuttuna kello kolmestatoista kolmestakymmenestäviidestä kolmeentoista neljäänkymmeneen on vähän raskas. Eikö se voisi vain olla klo 13:35-13:40? Vai eikö sitä koskaan tapahdu?
Comments