top of page
Search
  • Writer's pictureLauri Salovaara

5 vinkkiä puheen pitämiseen

Updated: Apr 18, 2019

Julkinen esiintyminen on asia, joka pelottaa suurinta osaa meistä. Mikä sitten avuksi? Tässä viisi vinkkiä joiden avulla puheesi sujuu luontevammin.





1. Selvitä ensin puheenvuorosi toivottu pituus. Jos toiveita ei ole, mieti tilaisuuden luonne ja puheen ajankohdan konteksti muuhun ympärillä tapahtuvaan. Ota huomioon, että liian lyhyt on aina parempi kuin liian pitkä. Jos esiinnyt esim. seminaarissa, jätä tilaa mahdollisille kysymyksille. Jos kysymyksiä tulee, muista kiittää ensimmäistä kysyjää erinomaisesta kysymyksestä. Tämä rikkoo jään muidenkin osalta.


2. Hyvällä puheella on rakenne siinä missä vaikka elokuvalla tai kolmen ruokalajin illallisella. Aloitus on intro, jonka kesto on max. 20% puheen kokonaiskestosta. Keskikohta, eli itse asia vie 70%. Lopetus enintään 10%. Introssa tehtäväsi on johdatella kuulijaa kohti varsinaista asiaa ja antaa tarvittavat tiedot kompetenssistasi. Intronkin voit tehdä siten, että menet suoraan asiaan ja mehukkaimpiin väittämiisi. Vasta tämän jälkeen esittelet lyhyesti itsesi. Puheen pihvin, eli keskikohdankin voit jakaa osiin keventämään asiasisällön painolastia. Lopetuksen tyyli riippuu tilaisuuden luonteesta. Esim. motivaatiopuheessa loppu on yhtä kuin loppuhuipennus. Asiapuheessa voit kerrata pääväittämäsi ja jopa jättää avoimeksi jonkin kysymyksen. Tämä voi houkutella yleisöä kysymään asiasta lisää.


3. Ei ole minä ja te, on vain me. Hyvä puhuja asettaa itsensä kuulijan asemaan. Puhujan ja yleisön välillä ei tulisi olla mitään fyysistä estettä kuten pöytää tms. Poikkeuksena juhlapuhe, joka pidetään pääsääntöisesti puhujapöntöstä. Tilasta ja kuulijamäärästä riippuen käytä aina äänentoistoa, mikäli sellainen on tarjolla. Pienelle ryhmälle puhuessasi puhu kuitenkin ”akustisesti”, jolloin olet lähempänä kuulijaa. Mikäli yleisöstä esitetään kysymyksiä, toista aina kysymys ennen kuin vastaat siihen. Kysyjän takana olevat ihmiset eivät nimittäin kuulleet kysymystä.


4. Vältä toistoa äläkä lue tekstejä ääneen. Jännitys tuo monelle esiin toistotaudin, jossa sanat toistetaan, toistetaan, ennen kuin mennään asiassa eteenpäin, eteenpäin. Tämä on todella raskasta kuunneltavaa. Pyydä järjestäjää potkaisemaan sinua jalkaan mikäli sorrut tähän. Ja kyllä, puheen aikana, ei jälkeen. Äläkä missään nimessä lue mitään mitä mahdollisilla esityskalvoillasi lukee. Äläkä ylipäänsä laita sinne tekstiä juurikaan otsikkotasoa enempää. Ja koska kuitenkin laitat, pyri kiteytettyihin, yksinkertaisiin lauseisiin. Viittaa niihin, mutta älä lue niitä yleisölle. He osaavat lukea itse. Kahta asiaa on hankala tehdä samaan aikaan, siksi yleisön huomio on joko tekstin lukemisessa tai sinun kuuntelemisessa. Ei molemmissa.


5. Nauti esiintymisestä. Sparraa itseäsi ennen puheenvuoroa sanoilla joita haluat olla esiintyjänä. Olen vakuuttava, olen luonteva, olen hauska, artikuloin riittävän selkeästi. Mieli on hyvä personal trainer. Ja muista, älä tee liian täydellistä esitystä. Täydellisyys on tylsää. Heittäydy ja vaikka esityksesi olisikin kirjoitettu auki, pidä paperit mukanasi, mutta älä lue niistä. Sinähän itse osaat asiasi parhaiten. Ensin tuli se intro, sitten keskikohta, joka oli jaettu seitsemään eri otsikkoon ja sitten lopetus, jossa väitän tätä ja tätä. Minähän osaan tämän.


Lauri Salovaara


Kirjoittaja on puhealan ammattilainen, joka on esiintynyt reilusti yli 1000 tapahtumassa vuodesta 1996 alkaen. Hänet valittiin 2017 Evento Awardsissa parhaaksi kategoriassa vuoden juontaja/puhuja/kouluttaja. www.laurisalovaara.fi


298 views0 comments

コメント


bottom of page