top of page
Search
  • Writer's pictureLauri Salovaara

Vaeltamisen ihanuus

Ainoa vähänkään pidempi vaellusreissu jolla muistan olleeni, on valamarssi Oulun Hiukkavaarasta Vaalaan 90-luvun puolivälin tienoilla. Olen aina pitänyt luonnossa liikkumisesta, mutta jostain syystä en ole pyöräilyä ja lenkkeilyä lukuunottamatta metsän rauhaa juurikaan hyödyntänyt.


Kunnes viime syksynä lähdin 330km yksinvaellukselle Italian Toscanasta (Gambassi Termen pikkukylä) Roomaan. Aikaa oli kolme viikkoa, intoa paljon ja varusteet hyvät. Osaamista ei niinkään. Mutta ei sen väliä, sillä reissu oli enemmänkin kuin osiensa summa. Se jätti jotain pysyvää itseen ja mahtavan kaipuun tehdä jotain samanlaista uudestaan. Se jotain samanlaista tulee olemaan ensi viikon torstaina lähtevä 100km vaellus kolmessa päivässä Oulusta Rokualle. Yöt aion viettää teltassa ja tarvitsemani ruoan laittaa matkalla itse.

Luonnossa liikkuminen on parasta aikaa mitä itselle voi tarjota. Ei mitään muita kuin luonnollisia ärsykkeitä. Ei ruuhkia. Ei saasteita. Vain sinä itse luonnon armoilla. Luonnon armoa sopii toivoakin, sillä kaikki on näillä matkoilla mahdollista, ja se tekee reissusta vieläkin mielenkiintoisemman.


Väitän, että kolme päivää riittää hyvin, viisi täydellisesti pään reboottaamiseen. Se on sama kuin tyhjentäisi tietokoneen välimuistin, laittaisi turhat tiedostot roskakoriin ja tyhjentäisi sen sekä järjestelisi kansiot vielä loogisemmin. Ja mikä parasta. Tätä ei tarvitse "tehdä" vaan se tapahtuu. Matkalla omien ajatustesi kanssa yksinkertaisesti huomaat käsitelleesi asioita etkä niinkään ajattelevasi, että käsittelenpä nyt tämän asian. Tällöin mieli on vapaa ja sinulla on mahdollisuus päästä flow-tilaan, jolloin kaikki vain sujuu kuten pitääkin. Olet ikään kuin meditatiivisessa tilassa koko matkan ajan. Itsetunnolle ja itseluottamuksellekin tekee hyvää vain pärjätä itsekseen ja itsensä kanssa, sillä muuta mahdollisuutta ei ole.


Mene siis ja tee. Älä suunnittele liikoja. Aloita jostain ja julista ääneen aikomuksesi. Tällöin perääntyminen on paljon hankalampaa kuin silloin kun pyörittelet asioita vain omassa päässäsi. Voit toki kysyä kokeneemmilta neuvoja esim. alan liikkeistä tai keskustelupalstoilta. Mutta lopeta jälkimmäisten lukeminen siinä vaiheessa kun joku vittuilee/sanoo tästä aiheesta keskutellun jo toisessa threadissa/epäilee kykyjäsi. He ovat niitä mukatyyppejä. Puhuvat paljon mutteivät koskaan saa itse mitään aikaiseksi.

91 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page